Recenze: Karamelová džungle – Tereza Salte

Tereza Salte se na sklonku třicítky znovu ocitá na startovní čáře, ale svých snů se nehodlá vzdát. Místo aby budoucnost plánovala, nechá se vést intuicí. Narychlo sbalí svůj život do pár kufrů a se svým mužem Johnem Erikem se přestěhuje z poklidného Osla do pulzující Prahy. Obstojí jejich pohodový skandinávský přístup v džungli českého byznysu? Řada nečekaných zkušeností je dovede až za poznáním, že jestli něco vážně chtějí, musejí brát překážky jako výzvy.

Podle mě…

Když Tereza Salte před několika lety napsala knihu Šlehačková oblaka, přečetla jsem si ji, ohodnotila ji pomyslnými dvěma hvězdičkami a rychle na ni zase zapomněla. Připadala mi hodně dívčí, svým způsobem naivní a nedoporučila bych ji nikomu, kromě čtenářů Terezina blogu. Její druhá kniha Karamelová džungle je ale úplně jiné kafe.

Karamelová džungle je, stejně jako autorka, vyspělejší a jde to znát v mnoha aspektech. Je ucelenější a značně ubylo různých zdrobnělin a sladkých slov. Jazyk je však i nadále poměrně specifický, což je myslím vzhledem k typu knihu omluvitelné. Obzvlášť pokud vezmu v potaz, že ji budou pravděpodobně číst především fanoušci Terezina blogu a Instagramu, kteří jsou na její styl vyjadřování zvyklí.

Recenze: Karamelová džungle - Tereza Salte

Karamelová džungle je oproti první knize mnohem vyzrálejší a působí i pokorněji.

Jedním z hlavních témat knihy jsou začátky podnikání v oblasti influencer marketingu. Čtenáři tak mohou nahlédnout do zákulisí tohoto byznysu, hlavně si však mohou prostřednictvím Terezy vyzkoušet, co vše je může při podnikání potkat. Autorka si nebere servítky a ukazuje klady i zápory, které ji a jejího partnera potkaly. Tvrdou práci, nedostatek volného času, ztrátu romantiky ve vztahu, strach, ale i učení nových věcí, první větší i menší úspěchy a radost.

Pokud jste stejně jako já četli Šlehačková oblaka, určitě si všimnete, že několik scén z první knihy se opakuje i v té druhé. V některých případech je to opodstatněné a příběhy jsou doplněné o nové informace, jindy se to ale zdá trochu nadbytečné.

Za zmínku určitě stojí i příjemné vizuální zpracování knihy. To na mých fotkách příliš nevynikne, protože můj PocketBook barvám neholduje, určitě si proto ilustrace Lucie Jelínkové prohlédněte jinde. Jsou krásné, barevné a veselé, zároveň ale moderně minimalistické.

Když to shrnu…

Nebudu lhát, cílovou skupinou této knihy jsou především fanoušci Terezy Salte. Stejně jako v první knize, i tentokrát je pouští do svého soukromí, poodhaluje zákulisí svých rozhodnutí, své práce i svého osobního života. Zároveň ale také ukazuje, že ani mladá žena bez zkušeností se nemusí bát podnikat – tedy pokud je ochotná něco tomu obětovat.

Recenze: Karamelová džungle - Tereza Salte

Znáte Terezu Salte? Baví vás její blog, Instagram či podcasty? A co její knihy?

Těším se na vaše komentáře,

Péťa

 

 

Bibliografická citace: SALTE, Tereza. Karamelová džungle. Vydání první. Praha: Motto, 2020. 302 stran. ISBN 978-80-267-1893-2.

2 komentáře u „Recenze: Karamelová džungle – Tereza Salte

    1. To nahlédnutí za oponu světa influencerů bylo zajímavé. Nebylo tedy nijak zvlášť obsáhlé, ale zaujalo mne.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *